2020-08-12 11:41:12• hírek • Szatmár.ro

A világháborús hősök emlékét megőrző projektet indítanak Szatmár megyében

A Szatmár Megyei Tanács közösen a Prefektusi Hivatallal és a Szatmár megyei tartalékos katonák egyesületével a két világháborúban elesett hősök emlékét megőrző projektet indít.

Ennek megvalósítása érdekében szerdán sor került az első közös megbeszélésre, melyen részt vettek a Belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények és a szatmári helyőrség képviselői is.


„A katonai sírok megőrzésének és rendszeres karbantartásának biztosításán túl a projekt előírja a polgári és hazafias eszmék ismertetését a köztudatban hősi elődeink emlékének megőrzése érdekében. Ezen célok elérése érdekében hivatalos munkatervet kell kidolgozni, mely által legkevesebb évi egy alkalommal, valamennyi emlékhelyen megemlékezésteket kell tartani” - számolt be a projekt részleteiről a Szatmár Megyei Tanács.


„Nem ez az első ilyen jellegű kezdeményezésünk. Tavaly a Szatmár Megyei Tanács 30, az I. és a II. világháborúban elesett katonáknak szentelt emlékművet és síremléket renovált, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű katonáknak állít emléket, illetve milyen zászló alatt harcoltak. 2019-ben egy fotóalbumot is kiadott a tanács, melyben a megyében található 180 emlékmű kapott helyet. Most egy szélesebb körű partnerséget akarunk létrehozni, bevonva a településeket is az emlékművek karbantartásába és megemlékezések lebonyolításába” – közölte Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a megbeszélésen.


A következő időszakban egy éves szintű naptárat állítanak össze, melybe a megye valamennyi katonai temetkezési helye és az ott megszervezésre kerülő megemlékezés időpontja bekerül majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: